Podano do stołu

Typy przyjęć

Śniadanie oficjalne – przyjęcie trwające około 2 godzin, rozpoczynające się o godzinie 12.30
Menu śniadań jest skromniejsze w porównaniu z obiadami. Z reguły nie podaje się zup, a danie z ryby może być zastąpione przez danie z jaj lub grzybów.

Obiad oficjalny – przyjęcie trwające około 3 godzin, rozpoczynające się o godzinie 20.00 lub nieco wcześniej. Menu obiadu jest bardziej wykwintne aniżeli śniadania.

Do Europy przybył ze Stanów Zjednoczonych zwyczaj tzw. porannych śniadań roboczych. Takie przyjęcie trwa około 1 godziny i rozpoczyna się między 7.30 a 8.30.

Do przyjęć na stojąco należą:
– lampka wina – w godzinach 12.00 do13.00;
– aperitif – jest przyjęciem towarzyszącym, wprowadzeniem do innego przyjęcia lub zakończeniem jakiejś uroczystości. Może być urządzone w różnym czasie i trwa stosunkowo krótko 15 – 20 minut;
– cocktail-party – uczestniczy w nich 20 – 30 osób. Jest urządzane w godzinach popołudniowych między godziną 16.00 a 20.00 i trwa 2 godziny. Podaje się napoje alkoholowe i bezalkoholowe, tartinki, kanapki. Nie podaje się ciepłych napojów, tj. ani kawy, ani herbaty;
– przyjęcie bufetowe – rozpoczyna się o godzinie 20.00. Cechą przyjęcia są bufety z zakąskami i napojami, goście obsługują się sami.

Sposób nakrywania do stołu

Gwarancją udanego przyjęcia są nie tylko smaczne potrawy i miła atmosfera. Niemniej ważny jest elegancko nakryty stół. Liczy się przecież pierwsze wrażenie. Dlatego warto zapoznać się z ogólnie obowiązującymi zasadami savoir-vivre.

Elegancko przygotowany stół wymaga od nas dobrej organizacji i przede wszystkim czasu. Na początek przygotujmy obrus, który jest podstawą dobrze nakrytego stołu. Musi być oczywiście czysty i idealnie wyprasowany.

Serwetki zazwyczaj układa się po lewej stronie nakrycia lub na środku talerza.

Dodatki, które nadadzą charakteru i wyrazu naszemu przyjęciu. Zasadą jest, że na stole powinien znaleźć się punkt centralny. Mogą to być świece, kwiaty, stroiki itp. Dekoracje nie powinny być zbyt wysokie, aby nie zasłaniały biesiadnikom pola widzenia, a ich kolorystyka powinna współgrać z całością.

Aby prawidłowo nakryć do stołu należy pamiętać o kilku ogólnych zasadach. Najważniejszą z nich jest ułożenie sztućców. Sztućce układa się w kolejności użycia. Oznacza to, że najdalej od talerza znajdują się sztućce, których będziemy używać na początku, natomiast najbliżej talerza – sztućce do potraw podawanych na końcu.

W przypadku, gdy zamierzamy podać zupę, drugie danie i deser obowiązują następujące zasady:

  • widelce układamy po lewej stronie talerza;
  • noże po prawej stronie. Ostrze powinno być skierowane do talerza;
  • łyżka powinna leżeć na prawo od noża;

łyżeczki i widelczyki deserowe układamy bezpośrednio powyżej talerza. Trzonek łyżeczki powinien być skierowany w prawo, a widelczyka w lewo.

Sposób odkładania sztućców

Kiedy jesz, sztućce trzymasz w dłoniach. Gdy nie jesz, odkładasz je na talerz. Od tego jak to zrobiłeś, zależy, czy zabiorą ci znienacka talerz sprzed nosa, czy podadzą ponownie półmisek z potrawą. O co chodzi?

1 Kiedy odłożysz nóż i widelec tak, że leżą poziomo trzonkami na zewnątrz (jak wskazówki zegara ustawione na godzinę 9:15), oznacza to, że po prostu zrobiłeś sobie przerwę w jedzeniu.
2

Krzyżując je na talerzu (godzina 8:20, dajesz kelnerowi komunikat: „Chcę dokładkę”. Jeśli jednak tkwisz na przyjęciu z obsługą kelnerską, to jednocześnie znak dla kelnera, by zaproponował ci dokładkę, zwłaszcza, gdy masz pusty talerz.

3 Kiedy pozostawisz sztućce na talerzu obok siebie ukośnie prawo, znaczy, że skończyłeś jeść i można zabrać twoje nakrycie./td>
4 Jeśli ułożyłeś nóż i widelec tak, że ich trzonki opierają się o obrus, a ostrza o talerz to jesteś prostak, bo tak się nie robi!

 

Jak Cię widzą, tak Cię piszą

(opracowała klasa II TI)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *